Síndrome del Piramidal
Síndrome del Piramidal
El piramidal és un múscul que es troba en la regió de la musculatura glútia. Es tracta d’un múscul profund que té el seu origen a l’ós del sacre i la seva inserció al trocànter major de l’os del fèmur. La seva funció principal és rotar externament el maluc i ajudar en el moviment d’abducció (amb el maluc en posició neutra).
Té la particularitat de ser també rotador intern de maluc, sempre hi quan el maluc es trobi flexionat a 90º.
QUÈ ÉS EL SÍNDROME DEL PIRAMIDAL?
Aquesta síndrome consisteix en una contractura del múscul piramidal, majoritàriament d’una sola banda del maluc, que comprimeix i dificulta la mobilitat del nervi ciàtic.
A la part esquerra de la imatge podem veure el nervi ciàtic i la part dreta del múscul piramidal.
En un percentatge alt de la població, el nervi ciàtic passa just per sota del múscul piramidal. A causa de la tensió i/o contractura muscular, aquest nervi veu disminuït el seu espai i la persona començarà a patir símptomes propis de l’atrapament del nervi.
Els símptomes més freqüents solen ser dolor a la zona glútia i la irradiació en forma de formigueig o pèrdua de força de la cama afectada.
Aquests símptomes es poden confondre fàcilment amb símptomes propis d’una ciàtica o d’una hèrnia discal. Per això el Síndrome del Piramidal és conegut també com a “falsa ciàtica”.
CIÀTICA VS SINDROME DEL PIRAMIDAL
Com hem esmentat anteriorment, les dues patologies tenen símptomes semblants.
La ciàtica sol produir-se per la compressió de les arrels nervioses del nervi ciàtic a nivell de la columna lumbar i sacra (L4-S3). Les causes principals d’aquesta compressió nerviosa acostumen a ser el desgast dels discos intervertebrals, una hèrnia discal o l’estenosi dels forats de conjunció de la columna vertebral.
La persona pateix parestèsies, pèrdua de sensibilitat i dolor a la zona glútia i membre inferior. Aquests símptomes recorren el trajecte del neu ciàtic i normalment arriben fins al peu.
Aquest dolor se sol agreujar amb pressions internes com la tossir o esternudar.
En canvi a la Síndrome del piramidal la causa és més a nivell muscular. Una altra diferència és que el dolor i la irradiació cap a la cama sol arribar generalment fins al genoll com a màxim, quedant-se a la zona glútia la majoria de vegades.
Una altra dada diferencial més és que no hi sol haver pèrdua de sensibilitat en l’afectació del piramidal.
El dolor se sol agreujar en posicions mantingudes durant molt de temps tant en sedestació (oficina, conduir…) com de peu.
TRACTAMENT DEL SINDROME DEL PIRAMIDAL
Com he esmentat abans, l’origen de la patologia és una contractura a nivell del múscul piramidal. Per tant, farem alguns exercicis ràpids i eficaços que podeu fer a casa per disminuir i relaxar aquesta contractura.
Col·loca’t la pilota de tennis al Piramidal, just a sobre del punt de màxima tensió. La cama del costat afectat estarà creuada sobre l’altra cama. Un cop trobada la contractura i col·locada la pilota de tennis al punt de màxima tensió, juga amb la pressió del teu cos sobre la pilota per anar aprofundint més en la musculatura.
Ajuda’t de la respiració per aconseguir un estat d’òptima de relaxació i així ajudar el cos a estovar la musculatura. Quan espiris (treure aire) deixa que el teu pelvis vagi cedint per notar com la pilota es va unint més al gluti.
Amb aquests exercicis d’estirament aconseguirem relaxar la nostra musculatura glútia en general, les nostres lumbars, els isquiosurals i el piramidal afectat.
Per evitar desequilibris musculars és important realitzar els estiraments a les dues cames.
Realitza’ls de forma suau i aguantant la posició d’estirament entre 15 i 30 segons.
La meva recomanació és que si presentes símptomes de dolor com el de la Síndrome del piramidal posa’t a les mans del teu fisioterapeuta de confiança.
En salut, la prevenció és clau.