Fred o Calor

Fred o Calor

Quant ens lesionem i tenim dolor en una part del cos molts pacients em truquen per preguntar si es poden posar fred o calor a la zona afectada per millorar el dolor. M’ho consulten perquè sovint s’auto tracten i es posen una cosa o l’altre depenent si un amic, el veí els hi diu per experiència personal o ho llegeixen al “Dr Google”.

Sempre s’ha de valorar la lesió abans de fer cap tipus de tractament però en aquest article t’explicaré breument quant utilitzar fred o calor per pal·liar el dolor fins que et visiti el professional sanitari.

FRED;

La teràpia d’aplicació de fred en una lesió s’anomena crioteràpia.

Aquest tipus de teràpia s’aplica normalment quan a la lesió hi ha una inflamació.

Quan apareix una inflamació aguda (quan es produeix un esquinç de turmell, per exemple), augmenta el líquid intersticial i apareix un edema, la pell s’envermelleix, la zona danyada desprèn calor perquè hi ha un augment local de la temperatura i sentim dolor.

En aquests casos, és molt important l’aplicació de fred, sobretot les primeres 72 hores després de la lesió.

Passades aquestes hores ja no aplicarem més aquesta teràpia ja que podríem endarrerir el temps i la qualitat de reparació del teixit danyat.

Com ho aplico?

La forma més fàcil és comprar a la farmàcia un “coldpack” o bossa de gel, ja que vénen preparades per al seu ús amb seguretat i eficàcia.

És important que aquesta bossa de gel s’adapti bé a la zona de lesió.

El temps aproximat que cal mantenir el fred és entre 10 i 15 minuts i amb una freqüència de 3 cops al dia durant els tres primers dies.

Si notéssim un dolor a la zona de fred diferent al de la lesió quant portem uns minuts amb el coldpack, treure’l de seguida perquè la part afectada ja està bastant freda i així evitar “cremades” internes pel fred mantingut.

Crioteràpia als esportistes.

Els esportistes d’elit fan servir molt aquest tipus de teràpia per tractar diferents lesions esportives (trencaments fibril·lars, contusions, esquinços, tendinitis…).

També és molt utilitzada i molt profitosa després d´una intensa sessió d´exercici ja que afavoreix la recuperació muscular.

Gareth Bale (exfutbolista del Reial Madrid) en una sessió de recuperació amb crioteràpia a -161ºC.

Els beneficis d’utilitzar teràpia de fred, no tant sols a esportistes si no a qualsevol persona, és que te un gran poder antiinflamatori natural, és analgèsic i per tant, disminueix el dolor i afavoreix a tenir una recuperació més ràpida.

CALOR;

La teràpia amb calor s’anomena termoteràpia.

L’aplicarem sobretot en lesions cròniques, és a dir, lesions amb dolor de menys intensitat i que porta ja un temps i en cap cas, pot haver una inflamació afegida en aquest dolor.

Quan apliquem calor augmentem la temperatura corporal i de sang a la zona lesionada. Això afavorirà una disminució de la pressió arterial, relaxarà la musculatura i disminuirà el dolor.

Se sol aplicar freqüentment termoteràpia en lesions d’esquena com ara contractures, rigidesa, tensió muscular… tot i que pot aplicar-se en altres parts del cos. Persones amb artrosis severa al genoll o altra articulació, l’aplicació de calor a la zona li ajudarà a pal·liar el dolor i la sensació de rigidesa.

Com ho aplico?

Hi ha diverses maneres de fer servir la teràpia amb calor.

Les més comunes són les famoses estoretes elèctriques o, també, els sacs de llavors.

Apliquem la termoteràpia a la zona afectada i la mantenim uns 15-20 minuts aproximadament. La calor que desprèn és comença a escalfar la musculatura de manera superficial i poc a poc es va profunditzant. Ha de ser suau i agradable i mai intensa o desagradable, per evitar així possibles cremades per excés de calor.

Per tant, els beneficis principals són el relaxament de la musculatura, disminució de la rigidesa, disminució del dolor i augment de sensació del benestar.

La meva recomanació és que, si pateixes tant una lesió aguda com crònica que et dificulta fer les teves activitats quotidianes, et posis en mans d’un fisioterapeuta perquè et pugui guiar a la teva recuperació.

En salut, la prevenció és clau.

fisioteràpia, fred o calor, cabrera de mar, maresme