Estrés i dolor d’esquena

Estrés i dolor d’esquena

Qui no ha patit mai a la vida mal d’esquena? Al voltant del 80% de la població ha patit alguna vegada aquesta dolència i la regió lumbar és la zona més afectada (lumbàlgia)

No hi ha una causa concreta que origina el dolor d’esquena. El seu origen és multifactorial. Es pot produir a causa d’un origen mecànic, visceral, emociona… i una de les causes més comunes en avui en dia: l’estrès

Com ens afecta l’estrès?

Avui en dia i sobretot a les grans ciutats, es porta un ritme de vida frenètic, sense pauses.

La feina excessiva, càrrecs de responsabilitat, un ritme de vida esgotador, l’ús excessiu d’excitants com, les dificultats econòmiques… són agressions que fa que vivim en un estat de tensió emocional continu.

Si aquest estat es manté de forma prolongada en el temps, el nostre sistema nerviós d’esgota, la nostra musculatura es tensiona i es torna més rígida per auto protegir-se i és formen contractures musculars.

El nostre sistema nerviós també s’esgota amb aquesta tensió permanent i ens enviarà senyals d’alarma en forma de dolor perquè ens podem adonar que alguna cosa no funciona bé en el nostre cos.

És molt important tenir això present ja que aquest estat emocional que ens provoca contínuament una lluita interna, es pot cronificar i induir el nostre cos a acostumar-se al dolor. He sentit pacients que em deien: “dolor d’esquena sempre he tingut, però ho suporto bé” o “sempre he tingut les cervicals tenses, això és normal en mi”… Doncs bé, tenir dolor o estar tensionats de manera contínua no ens té que semblar normal perquè ho haguem viscut molt de temps. Cal actuar sobre l’origen d’aquest dolor i, si ho fem podem millorar, i molt.

Així que si solucionem el nostre problema d’estrès segur que la nostra esquena ens ho agrairà.

Com solucionar-ho?

Cada persona és diferent i cal ser conscients i responsables dels nostres actes. Si identifiquem els hàbits que ens produeixen estrès o ansietat serà més fàcil posar-hi remei.

També podem fer petits actes diaris que ens poden ajudar a reduir aquesta tensió. Us detallaré tres consells que dono als meus pacients perquè puguin ‘desconnectar’ mentalment i disminuir els seus nivells d’estrès:

– Fes exercici físic.

Durant l’exercici s’alliberen endorfines que produeixen una sensació d’eufòria i un estat general de benestar. A més a més, milloraràs el teu estat físic i la teva qualitat de vida.

– Dorm 8 hores

Durant el cicle de son, el nostre cervell organitza de manera eficient la informació que hem adquirit durant el dia. Mentre dormim, els nivells d’estrès es veuen reduïts i s’emmagatzema prou energia per començar un nou dia.

– Respira correctament

Dedica uns minuts al dia a fer respiracions diafragmàtiques lentes i profundes. Posa una mà al ventre i una altra al pit. Intenta respirar movent només la part del ventre amb respiracions lentes i profundes. Si t’hi concentres, el teu sistema nerviós es relaxarà i et notaràs més sensació de benestar.

El dolor a la teva esquena només és el símptoma que t’avisa que has d’actuar i canviar alguna cosa. La meva recomanació és que intentis ‘reorganitzar’ la teva vida, escolta el teu cos i elimina aquestes coses que et fan infeliç i que et provoquen estrès i ansietat.

En salut, la prevenció és clau.